Tikens dräktighet och fostrets utveckling.

  

Valpning Catharina Linde Forsberg, Canirep
 
Torkad norsk Getmjölk är den bästa mjölkersättning till nyfödda valpar med särskilt behov. Köpes i Norge elller går att skicka efter från Dogz.se Viveca Nilsson, Mikkels Kennel med stor erfarenhet av uppfödning genom åren, har en väldigt bra artikel om just getmjölken och om hur du matar valparna på ett bra sätt. Min erfarenhet säger att en spruta med en liten "slang" plus passande napp blir det bästa när det gäller dvärgtaxarna.

 

Valpens utveckling

 

Fram till två veckor – Neontala fasen

Valpen varken ser eller hör. Ögon och öron är ännu stängda. Men den kan ändå reagera för kraftiga ljud eller starkt ljus. Valpen behöver mat, sömn, skydd, värme och är helt beroende av mamman. Valpen reagerar för värme, kyla och lukter. Tiken masserar valpen så att den tömmer tarmen och urinblåsan.
Beteenden: Kravlar i cirkel, vaggar med huvudet, sugbeteende, mjölktrampar och kan pipa/skrika.

 

 

Två till fyra veckor – Övergångsfas
Nu utvecklas valpens hjärna och sinnen snabbt. Efter 12-13 dagar öppnar valpen ögonen och efter 15 dagar är ögat utvecklat. När valpen är fyra veckor har den fullt utvecklad syn och när den är fem veckor känner den igen sin mamma och sina syskon.
Efter 12-14 dagar öppnas öronen och valpen reagerar för höga ljud. Vid tre till fyra veckor hör den som en vuxen hund.
Beteenden: Sociala beteenden börjar utvecklas. Valpen undersöker syskonen. Den börjar vifta på svansen. Den leker med sina syskon. Valpen kan skälla och börjar stå och gå. Den börjar tigga mat.

 

Fyra till tolv veckor – Socialiseringsfas
Nu startar de vikigaste 8 veckorna av hundens liv. Valpens sinnen är fullt utvecklade. Hjärnan är i mycket snabb utveckling. Valparna är positiva, nyfikna och börjar leka. Nu är positiv kontakt med andra hundar och människor mycket viktig.
Upplevelser blir bestående minnesbilder. Valpen får en ökad flykttendens och upptäcker att saker och ting kan vara farligt.
Beteenden: Socialt beteende; Signalerar med svans, öron, tänder och morrar. Försvarar nu sin föda. Artpräglas. Undersökningsbeteende; Kamplekar övar upp styrkan, snabbheten och signaler hos valpen. Tecken på dominans visas. Tiken uppfostrar och sätter regler för valparna.

 

Åtta veckor
Vid åtta veckors ålder är det lämpligt att valpen kommer till sin nya familj. Miljöträning är viktig. Denna måste vara allsidig och innefatta olika miljöer - både staden och landet.

 

13-16 veckor – Halv könsmognad
Nu inträder den s k halva könsmognaden. Produktionen av manligt könshormon ökar hos såväl tiken som hanen. Förändringen kan öka valpens lust att dominera andra. Valpen kan försöka klättra i rangskalan. Om valpen visar tendenser att försvara sina leksaker eller så gäller det att återta föremålen utan att väcka valpens försvarslust. Ett bra sätt är att idka byteshandel. Locka och byt med lite godis eller med en leksak som valpen tycker om. Tänk på att under denna period undvika lekar som kan öka valpens aggressivitet och dominans. Framför allt ska du inte brottas med valpen och tvinga den till underkastelse. Leken kan urarta till en maktkamp även om valpen p g a sin fysiska underlägsenhet till slut måste ge sig. Tro inte att en besegrad valp är en besegrad vuxen hund. Så enkelt är det inte. Att försvara matskålen har inget med dominans att göra. Låt valpen få vara ifred och äta. Lär gärna valpen att sitta och först vid ”varsågod” så får den äta.
 

16 veckor - 7 månader
Passa på och njut. Under denna period stabiliseras hunden såväl fysiskt som beteendemässigt. Den här perioden är lugn och du ska ta tillfället i akt att träna din valp. Gå gärna en valpkurs. Under den här perioden ömsar valpen även tänder Och visst kan man få se upp lite extra med fina skorna eller någon handske som trillat ner från hyllan. Ge gärna lite extra tuggben och goa tuggleksaker under den här tiden. Först fälls framtänderna, som snabbt ersätts med nya; sedan byts premolarerna och hörntänderna och sist kindtänderna och så växer också den första och minsta premolaren fram. När allt är klart ska det finnas 42 tänder i hundens mun och de ska också vara rätt placerade nämligen i ett så kallat saxbett där överkäkens framtänder något överlappar underkäkens framtänder.

 

7-10 månader - Fysisk könsmognad
Nu inträffar den fysiska könsmognaden. För hanens del innebär det att han börjar att ”lyfta på benet”. Tiken kan börja löpa (små hundraser ofta tidigare). Under denna andra könsmognadsperiod tränar hunden åter sin förmåga att klättra på rangskalan. Nu är det bra att ha grundlydnaden intränad, så att hunden har lärt sig att även lyda barnen. Det är lätt hänt att det är barnen som mest råkar ut för hundens försök att klättra på rangskalan. Vid denna tid infaller också vad man brukar kalla ”spökåldern”. Postlådor, ett omkullvält träd eller en alldeles vanlig plastpåse, kan utlösa rädsla. Om din valp blir rädd är det viktigt att du inte ömkar den, då förstärker du istället valpens rädsla.

 

10-17 månader
Nu är hunden i ett lugnt skede av sin utveckling och har lätt för att lära sig nya saker. Gå gärna en fortsättningskurs med unghunden.

 

17-24 månader - Psykisk mognad och pubertet
Just när man trodde att det var över så inträder puberteten. Hunden har ett relativt kort liv och utvecklingsfaserna kommer snabbt. Runt 17 månader börjar tredje könsmognaden att göra sig gällande. I vilt tillstånd förbereder sig hunden för en partner och börjar mäta sig med övriga i flocken och detta sker även i familjen. Nu kan det komma mer tyngd och kraft bakom hundens ev. dominans. Om du har befäst ledarskapet får du inga problem. Unghunden kan ”förvandlas” till en riktig slyngel och börja med olika tokigheter. Nya rädslor kan dyka upp. Hundmöten kan börja stöka. Denna period kan bli riktigt besvärlig om man inte fått ordning på relationen till hunden tidigare.  Hundar som den tidigare lekt med kan de nu börja utmana. Den kan också försöka klättra i rang - igen!

 

Tre år Nu är de flesta hundar vuxna och nu visar de den resultatet av den genetiska bakgrund och miljö fått. Deras personlighet beror på många faktorer. Allt från tikens och hanens egenskaper till uppfödarens handlag, valpens uppväxtmiljö och framförallt på dig som hundägare.  

 Källor: Jensen Per, Djurens beteende. Fält Lars, Hundens språk och flockliv.

 

Se en riktigt bra film om valpens eller den vuxna hundens socialering till att bli en lycklig hund. Se filmen från Danska Kennelklubben här.

 

Tio bra råd till nyblivna valpägare!

 

1. En valp är som ett litet barn, stoppar saker i munnen och sätter lätt i halsen. Tänk på att elsladdar kan bli roliga gnagobjekt. Valpsäkra därför ditt hem.

 


2. Träna valpen att vara ensam hemma korta stunder. Sätt då gärna på radion på låg volym. Låt valpen vara i fred i ett rum med vatten, sovplats och leksaker där den inte kan göra sig illa.

3. Du har tagit över tikens roll som uppfostrare. En valp gör aldrig medvetet fel, den är bara inte inlärd. Tillsägelser ska komma när hunden gör fel, eller precis innan. Bestraffa aldrig, ge mycket beröm när hunden gör rätt.

4. Låt valpen träffa andra SNÄLLA hundar, viktigt för att lära sig det sociala spelet.

5. Valpar är känsliga. Låt den inte kasta sig in i vilda lekar med en vuxen, stor hund. En stöt räcker för att valpen kan skada sig och få tillväxtrubbningar.

6. En valp sover cirka 20 timmar per dygn men när den är vaken är den pigg och behöver stimulans.

7. Träna på att gå ett par trappsteg, åka buss och vistas bland människor. Social inlärning motverkar att hunden blir rädd av sig.

8. Ta för vana att göra en daglig hälsokontroll, titta i öronen, under svansen m.m. Klipp klorna varje vecka och borsta tänderna helst varje dag.

9. Valpen äter oftare en vuxen hund, fyra gånger om dagen. Ge den valpfoder.

10. Rasta oftare än en vuxen hund. Varje gång den ätit, sovit eller lekt vill den kissa. Vid cirka sex månader vet valpen att den ska kissa ute.

  

Inger Lilliehöök, veterinär, och Eva Park, djurvårdare på Smådjurskliniken på SLU i Uppsala.

 

 
 Valpskola m.m

Fredrik Steens valpskola. Se mer här!

Barbro Börjesson. Valpskolan. Se mer från SVT Play här.

Anders Hallgren, psykolog och hundpsykolog. Se mer här.

SKK om att köpa hund. Se mer här.

Kloklippning. Se fim med Fredrik Steen på You Tube här.

Hundhälsoråd. Fakta & tips. Se mer från Djurkliniken i Roslagstull här.

 

Hundkurser

Alfa Hundcenter i Lerum. Se mer här.

 

Hundfoder, hundartiklar

Häromi, webbutik. Hundprylar till bra pris. Se mer här.

Pias Hund & Fritid, hundartiklar och foder, butik i Alingsås. Kontakt här.

Granngården, hundartiklar och foder, finns troligen i hela Sverige. Se mer här.

Svenska Foder, har en hel del hundartiklar och foder, vilket de är dåliga på att visa upp på sin hemsida.

 

Djurambulansen. Se mer här.

 

Djursjukhus/djurklinik med jouröppet och hemsida.

Djursjukhuset Blå Stjärnan i Göteborg, jouröppet dygnet runt. Se mer här.

Djursjukhuset Strömsholm, jouröppet dygnet runt. Se mer här.

Västra Djursjukhuset i Göteborg. Vardagar jouröppet till 21.00 och veckoslut & helger till 20.00. Se mer här.

Djursjukhuset i Skara, begränsad jourmottagning till 19.00 på vardagar, 17.00 på helg. Se mer här.

Djursjukhuset i Jönköping, begränsad jourmottagning till 22.30. Se mer här

Hvarsta veterinärpraktik, har kvällsöppet på måndagskvällar. Se mer här.

Alingsås djurklinik, jourmotagning efter telefonöverenskommelse. Se mer här.

Smådjurskliniken i Lerum, utökad jourverksamhet - beredskap dygnet runt. Se mer här.

 

 

 

Miljöträna med din nya kompisSe artikel i Hundsport 
  
Underkastelse - ärlig eller spelad, bra eller dåligt
. Se vad Fredrik Steen säger om detta här!



  
Att köpa hund SKK




 



REKO - Gratis ekonomiprogram (Windows) - EKO e-handel