Hjärtligt Välkommen in på vår hemsida! Som webmaster står min son Tom Lindhé som lagt ner ett enormt jobb på att göra enkla "genvägar" för mig att på ett smidigt sätt kunna lägga in så mycket som möjligt på egen hand.
Klicka gärna vidare på fetmarkerad text då de oftast är länkar. Välj pilen överst till vänster i skärmen för att gå tillbaka i texten.


Vi har en liten uppfödning av numera strävhårig dvärgtax. Tidigare var det normaltax. Vi föder upp för sällskap, utställning och spår. Tidigare när jag var mer rörlig var det även för drevjakt. Hade två egna jaktchampions på drev. Ellensborg's Norea som även var USCH o VCH var en riktig liten "jaktmaskin" och är vad jag vet den enda dvärgtaxen som är jaktchampion på drev.  Grunden för vår avelsverksamhet bygger på ett mindre antal högt meriterade tikar, alla mycket tilltalande exteriört och med härligt temperament. Ilona har tidigare fått  taxklubbens avelspris i guld och år 2010 var det dvärgtaxen Noreas tur. Vårt mål är att föda upp sunda och trevliga hundar och då gärna i en riktigt vacker förpackning. För att nå detta mål har vi nu också ryggröntgat sex av våra avelstaxar då forskning visar att det kan bli något bättre resultat när det gäller diskbråck på just taxar som är framavlade med dessa korta ben. Våra taxar genomför även BPH då det är ett avelsverktyg som beskriver hundars mentalitet och som SKK lovordar.
 
 
 
Om mig

Mitt födelseår är 1954 och jag växte jag upp på "den gamla goda tiden" i en uppfödarmiljö då min mor Gunnel Lindhé var innehavare av Stallyktans Kennel. Mor födde med framgång upp welsh corgi, labrador och strävhåriga taxar. Vi tre döttrar Ann, Helena och Ewa hade alla våra favoriter. På kenneln bedrevs det hund- och kattpensionat, och även en foder/tillbehörs affär. Två dagar i veckan hade vi veterinärmottagning. Parvon spred sig som en löpeld under -80 talet och detta ställde bl.a krav på att veterinärer fanns tillgängliga. Hundutställningar och när hundarna gått i topp, var härliga dagar för oss barn, då åkte vi till korvkiosken och firade med korv och mos. Noteras bör att det var ganska ovanligt att växa upp med en ensamstående/skild  mamma på -60 talet  och att det då också var under ganska fattiga förhållanden. Gunnel fick slita hårt och barn på den tiden var delaktiga i "hundgörat". Adrenalintopparna efter ett  BIR eller BIG resultat på utställning var lika stort då som nu. Woww vilken GLÄDJE och STOLTHET över ett bra avelsresultat!!

 

Utbildning

Förutom praktisk livserfarenhet har jag tagit examen som Socialpedagog/Omsorgspedagog, Jägarexamen, gått Anatomi, Genetik- och Viltspårkurser. Jag gick SKK:s uppfödarutbildning 2003 där vi läste in sex delkurser; Anatomi, Genetik, Juridik, Parning & Valpning, Utfodring och Valpens beteende. Jag håller mig uppdaterad genom olika föreläsningar. Se mer om uppfödarutbildningen på SKK. Kenneln har blivit tilldelad Svenska Taxklubbens Bruksuppfödarpris i Guld högre valör och Svenska Kennelklubbens Bruksavelspris

 

Strävhårig normal 

 

Säg den dotter som inte vill bana sin egen väg utan att lyssna på "visdomsord" från en "tjatig" mamma. Mitt rasval blev leonberger, visserligen en underbar ras men ack med så mycket krav på pälsvård och med stora utrymmen att kunna röra sig på. Under ett antal år med en massa trevliga människor i leonbergervärlden ändrades ändå mina levnadsförhållanden och en mindre storlek av hund tog plats efter att jag uppmärksammat mors senare kombinationer på strävhårig tax. Dessa utmärkte sig genom att vara mycket lyhörda och otroligt charmiga i sitt temperament. Att de var vackra att se på var heller inget att hymla om.

En kombination jag föll speciellt för var den Gunnel gjorde med sin Wenja's Candy, (uppfödare Wenja Rui) tillsammans med Barefjälls Memnon (Carl-Eric Areback). För övrigt två uppfödare jag sett på med stor respekt genom åren. Denna kombination resulterade i sex valpar där Stallyktans Caramell och Stallyktans Corinne utmärkte sig i utställningsringarna och sedan lämnade bra avelsmaterial. På min önskan gjordes kombinationen om och fem år senare  fick jag välja min vackra Stallyktans Ilona ur en kull på åtta valpar. Ilona "Elvira" blev min stamtik och har gett upphov till vackra  avkommor som även varit  mycket pålitliga som eftersökshundar. Elvira har även lämnat efter sig kortdrivande "barn" med fin kontakt med sina ägare och så sett trevliga och pålitliga kompisar i skogen.


 
Stallyktans Ilona
 var en fanastisk avelstik och flera avkommor undan henne har rönt stora framgångar på utställningar. Det är inte utan att man är stolt över att SE U(V)CH SE (V)Ch Ellensborg's Britta, se bild ovan, blivit Bäst i Rasen och JWW-98 på Världsutställningen i Helsingfors!! Och naturligtvis är jag så TACKSAM över att Brittas ägare Siv Dahlberg, Strops kennel, övertalade mig att följa med ut i "stora" världen. Brodern, INTU(V)CH NordUCh SVCh NV-00 SV-00 Ellensborg's Baron, går inte heller han av för hackor. Som veteran blev han BIS-1 för Elisabeth Rhodin i Tvååker. Han har lämnat avkommor som i sin tur lämnat världsvinnare och står bakom ett högt antal meriterade avkommor ute i europa. Ägare till Baron är Eva och Björn Johansson, kennel Kusetorp. Under Ilona finns också FINUvCh SV-2003 SVCh SUvCh Ellensborg´s Jolo, killen som lätt får den kaxigaste hundhatare att bli omvänd. Jolo har i sitt sällskap sina två vackra systrar SE U(V)CH NO U(V)CH SE VCH Ellensborg´s Judith och SE VCh SE U(V)CH Ellensborg´s Jolene. Dessa går heller inte av för hackor med sitt charmiga sätt och sin eleganta exteriör. Vi följer med stor spänning deras avkommor som nu är på gång. Där finns då bl.a SE VCH SE U(V)CH Ellensborg's Potter undan Jolene och SE VCH SE U(V)CH Ellensborg's Reidun , Ellensborg's INTU(V)CH SE VCH SE U(V)Ch Ruben och SE VCH Ellensborg's W Frans Flöjt undan Judith.

 

Strävhårig Dvärgtax 
Ilonas barnbarns barn, SJdCh SVCh SUvCh Ellensborg´s Norea, strävhårig dvärgtax, debuterade i utställningsringen genom att bli BIR och BIS-3 för Elisabeth Rhodin. År 2005 blev hon "historisk" genom att vid två års ålder bli TRIPPELCHAMPION och då genom att  bli Viltpårchampion, Jaktchampion (drev) och Utställningschampion. Två år i rad har Norea blivit utnämnd till årets hund i Skaraborgs Taxklubb.  Sin första valpkull fick hon tillsammans med den synnerligen trevlige och vackre dvärgtaxen Dualis X-Ray. Efter honom finner vi de trevliga och vackra döttrarna Siri och Sirka-Lisa och den stilige Sune som finns i Lena och Hans-Göran Didriksson ägo. De blev lätt både Uställnings- och Viltspårchampion. Den andra kullen med Manaca's Kingsfisher, en elegant  något mindra hanhund, resulterade i bl.a i lilla personliga och lydiga Saffran som även hon hunnit bli SVCh SUvCh. Hennes bror SUvCh Ellensborg's Spize "Totta" på Gotland är även han en superkille som blivit provbäst på viltspår två gånger!
 

 
I Noreas tredje kull e. Sweetax Lord Lancelot har vi fått ytterligare några stjärnskott. BasilBolivia, Björk och Brusa Högre Lilla Å blev lekande lätt SE VCH. Den rödhåriga lilla Brusa lyckades även med bedriften att på två av de tre spårproven i öppen klass få full pott med 42 poäng och HP!! Ett halvår därefter fixade syrran Björk sitt viltspårchampionat. Basil är nu även C.I.B SE UCH NO UCH. Både Brusa och Björk är SE U(V)CH.
 

 
* En strävhårig dvärgtax väger ca 5 kilo och får inte vara större en 35 cm runt bröstkorgen. Är de 30 cm eller mindre benämns de som strävhårig kanintax. Annars ser de alla likadana ut med skägg och mustasch, precis som normaltaxen. Rasstandard 


 
Dessa alla taxar är inte bara vackra att se på utan charmiga, kloka och mycket underhållande. De älskar barn och andra hundar. De är lyhörda och samarbetsvilliga. De är nöjda om de får ligga under filten i soffan men är allra lyckligast när de får vistas i skogen. Skogspromenader gör vi också dagligen i de fina skogar som ligger strax utanför knuten. En nedlagd banvall erbjuder också härliga cykelturer. Vi bor i Nossebro, på landet, omgivna av hjortar, rådjur, räv och hare. REKO - Gratis ekonomiprogram (Windows) - EKO e-handel