Nya regler för viltspårsprov 2012 

Illustration Blodläggning
gäller från 2012-01-01

 

 

  

 Viltspårsträning har under åren blivit en allt mer populär och riktigt trevlig och nyttig sysselsättning för så väl hund som ägare i alla åldrar. Många klubbar anordnar viltspårkurser och ett flertal uppfödare visar på sina valpträffar hur man lägger och går spår. Nästan alla hundraser har riktigt bra "spårnäsa" och älskar denna form av aktivering. Många hundägare tränar aktivt spår för att få fram sin hund till Viltspårchampion.  Bild ovan. Ellensborg's Björk .Duktiga "Molly"

Bissebo Penny "Molly" 13 år, SM- och PROVVINNARE 2011 foto: A. Lindhé

 

Bild nedan från Skärgårdsspåret vilket anordnas av Västsvenska Dreverklubben.

 

 

UTRUSTNING

 

Spårlina, ca 6 mm, gärna i specialgummerad plast som är följsam och fin och inte stelnar i kyla. Köp gärna en på 15 meter och dela med en kompis. Krok och tejp finns i järnaffären eller i bygghandeln.

 

Spårhalsband, ett bredare av typ vinthundsmodell.

 

Klädnypor m. hål för att trä i ca 30 cm snitsel. Fäst sedan klädnyporna i ett tjockt snöre eller i en stålring som är lätt att bära med sig runt halsen. När du sedan blivit van och kan din skogsterräng behövs inte längre några markeringar.

 

Plastband/pappers band (snitsel) på rulle finns i "kemikalieaffären" eller i välsorterade hundtillbehörsaffärer. Du kan också skicka efter det från Panduro Hobby. Kan du få tag på pappersband så är det ett mer miljövänligt alternativ.

 

Ketchup eller sportdrycksflaska till blodet

 

Blod, nötblod finns att köpa eller beställas i de flesta ICA och Willys butiker

 

Skank (klöv), spårhalsband, sele och lina finns bl.a att köpa hos Pias Hund och fritid i Alingsås.  

 

Dickens "Gustav"

 Siris och Xerxes son Dickens "Gustav" fattade galoppen direkt och gav sig på spår och skank som han inte gjort annat i sitt liv. Från valpträffen i augusti. Foto: Per Ewards

 

 

 När du kommer fram till spårslutet och hunden funnit rådjursklöven, ge MYCKET beröm. Du kan också visa din glädje genom att "leka" lite måttligt. Speciellt om det är en "låg" hund som behöver peppas. Tag sedan av spårselen/halsbandet och sätt på kopplet, för att visa att uppgiften är slutförd. Gå inte i det blodade spåret när du går tillbaka. 

Tanni och Lars-Åke

 Kjell-Åke med sin lilla Titania som visar stor glädje över sin "belöning" i spårslutet

 

Träna inte för ofta, ett par gånger i veckan är lagom vid inlärningen. Växla mellan korta och långa spår, och dra er inte för att göra dem lite "besvärliga". Hunden gillar lite kluriga spår där den både får klättra och fundera ut genvägar. Lägg dem också över bäckar och stigar/skogsvägar. Du ska också träna i fullt regn och i "vattensjuka marker". I varje fall om du tänker gå spårprov. Inte är det alltid så att solen skiner just den dagen. När du sedan har din hund i "spårform" kan det räcka med ett träningsspår var 14:e dag.

Börja träna så smått när hunden är 4-8 månader, men det är aldrig för sent att börja! Låt den alltid få bekanta sig med skanken innan du lägger spår. Detta kan du göra redan då valpen är 8-12 veckor.

Efter 6-8 gångers träning börjar både du och din hund bli så säkra så ni kan starta på ett anlagsprov. Känner dig fortfarande osäker och har svårt att läsa din hund så dra dig inte för att fråga din uppfödare om lite hjälp (Ann mobil 0738068415).

Anlagsklass 42 poäng HP

 Bild Ellensborg's Dilba med spårdomaren Rolf Magnusson från Skaraborgs Taxklubb, foto Rolf Zetterberg 

 

 

ANLAGSKLASS

 

 ÖPPENKLASS Godkänt anlagsprov krävs före start i öppen klass. Spåret ska ha legat mellan 12-24

 

  Skotträning

  • För första pris krävs att hunden uppvisat godkänd skottreaktion, utmärkt förmåga att följa spåret, arbeta i lämpligt tempo, endast med stöd från föraren samt utan ingripande av domaren nått spårets slut inom föreskriven tid.
  • Utmärkt spårningsförmåga: Hunden spårar målmedvetet och spårsäkerhet och har endast ett par mindre tappter som den reder ut självständigt. Klarar vinklarna utan större svårigheter.
  • Lämpligt tempo: Hunden arbetar på i ett följsamt sätt i ett så lugnt tempo att den kan fungera effektivt i en riktig eftersöktsituation.
  • Självständighet: Hunden ska spåra utan för mycket stöd från föraren.
  • Stöd från föraren: Lågmäld uppmuntran då hunden spårat rätt.
  • Hjälp: Förarens återföring av hund till spåret, utan domarens medverkan, då föraren ser att hunden är på villovägar eller inte kan finna spåret.
  • Hund får avlägsna sig högst 100 meter från spåret innan ingripande görs av domaren. 

 

VILTSPÅRCHAMPION

För att bli VILTSPÅRCHAMPION krävs tre första pris i ÖPPEN KLASS utdelade av minst två olika domare

Tre ljuvliga små Ellensborgsdvärgar

 Ulla Struxsjö (i bakgrunden maken Åke) med ett knippe viltspårchampions från kennel Ellensborg    foto: A. Lindhé

 Kusetorp Gulliver

Gunilla med sin Kusetorps Gulliver har klarat sin tredje 1:a i öppen klass och blivit SE VCH

 

Nya viltspårsregler 2012. Blodmängden minskas till två deciliter. Och hundarna i öppen klass ska söka upp spårstarten i en ruta på ca 25 X 25 meter. Spårläggningen ska läggas "naturligare" och det blir längre bloduppehåll. Utbildningen på viltspårdomare skärps och de nya domarna måste ha intyg på att de har erfarenhet av att själv genomfört praktiskt eftersök på trafikskadat eller påskjutet vilt. Den fullständiga regeltexten kommer att publiceras på SKK:s hemsida www.skk.se under hösten.

Bild: Ellensborg's Schlick "Dacke" e. Sune u. Reidun, endast sju veckor ung och redan intresserad av rådjursklöven. Foto; A. Lindhé

 

 

Spårträningen kan du börja med redan då valpen är tre-fyra månader och då först och främst med korta spår och med en tanke om att de ska bekanta sig med den spännande rådjursskanken och lära känna skogen. När du är nybörjare och har en ovan hund ska du INTE ha så lång lina utan se till att fatta den så du har någon eller ett par meter i mellan dig och hunden, så du kan stötta och uppmuntra med ett braaaa, bra så.. när hunden går rätt. Jag använder brett spårhalsband till tax då det lätt fastnar grenar i selen för en så lågställd ras. Typ vinthundshalsband brukar vara helt okey. Många spårlinor är 15 meter långa, klipp av den till ca 8 meter, då blir den mer lätthanterlig. Skogsträningen är A och O och då ska hundarna naturligtvis inte peppas på färska slag och med uppmuntrade tillrop när ni ser hare och rådjur och annat vilt. Detta ska ni undvika. Blodspår är just blodspår och har inte alls med färska slag att göra. Att träna till praktiskt eftersök kräver en massa kunskap och jakterfarenhet och kommer i nästa steg. Här nedan bär lilla Dilba stolt sitt "byte". foto: Rolf Zetterberg

  Viltspårprovets målsättning är att bedöma deltagande hundars lämplighet vid eftersök av skadat eller dött klövvilt samt att stimulera intresset för fortsatt utbildning av eftersökshundar för praktiskt brukEftersökshundar gör tillsammans med sina ägare/förare en stor samhällsinsats vid till exempel trafikolyckor med vilt. Vi har även en lag som säger att vi måste ha en utbildad eftersökshund i anslutning till jakt. Den ska finnas att tillgå inom 2 timmar efter det att djuret påskjutits

Viltspårdomare

En mentor för oss alla inom "spåreriet" är vår allas Walde Dahlstrand, utom honom hade aldrig viltspårssporten blivit så fantastiskt rolig som den faktiskt oftast är. Foto: A. Lindhé

Anmäl till spårprov!

Walde Dahlstrand, viltspår- o VP-ansvarig
Marierovägen 24
462 37 Vänersborg
Tfn: 0521-148 60, 010-271 85 53
E-mail:
walde.d@svenskadreverklubben.se

Björn Johansson i Sollebrunn. tel. 0322-83240


Skaraborgs Taxklubb
Rörligt spårprov 1 april -30 september
Stig Meijner tel. 036-461 86070-795 43 59. stigmeijner@tele2.se



Bassetklubben.
Inger Skoglund och Roger Skoglund Tel. 0521-25 70 45

Dreverklubben
Stig Löfgren Svalörtsvägen 3 44800 Floda
Tel.0302-34913 mob.0768-016068 mail: stigake.lofgren@tele2.se

 




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

   



REKO - Gratis ekonomiprogram (Windows) - EKO e-handel