9/4 Borrelios orsakas av en slags bakterie, spiroketer, som tillhör gruppen Borrelia burgdorferi. Denna bakterie finns i fästingens tarmar och för att kunna infektera hunden måste den i regel suga blod minst ett dygn. Bakterierna tar sig sedan från huden till bindväv, inklusive leder.  Tiden det tar innan sjukdomen uppträder från att hunden blivit biten kan variera från 2-5 månader. Se mer från Värmdö veterinärklinik här!

 En del av de misstänkta biverkningar som drabbar hundar behandlade med fästingmedel rapporteras in till Läkemedelsverket och sammanställs där. Se mer från Veterinärhuset i Värnamo här!

 När den irländske varghunden Loke tappade aptiten och fick ont i bakbenen började Susanne misstänka ehrlichios och tog honom till veterinären. – När veterinären klämde på Loke så knäade han av smärtan. Först trodde hon att det var diskbråck, men jag stod på mig och vill ta blodprov. Jag känner min hund och såg att det var något som var fel. Susanne hade rätt, det var ehrlichios och Loke fick penicillin i tre veckor, men han blev inte helt frisk. Läs artikel från 2008 från Aftonbladet här!

En massa bra information om allt relaterat till fästingar och fästingsjukdomar hittar du på Lihkkus (lycka på samiska) webbsida, Lapphund.nu


Se fler länkar här
Frontline
Fästingar.nu
SVA


EnligtAI - Artificiell Intelligens - ChatGPT