I dag krävs rabiesspruta till de flesta länder men har blivit betydligt enklare då det inte längre krävs blodprov. Oftast gäller den i tre år men vissa länder kräver en ett årigt. Tre veckor efter en rabiesvaccineringen är det ok att resa. Ett pass krävs och även detta får du hos veterinären. Ska du ha med hunden i cabinen vilket som är det absolut bästa krävs en flygväska i rätt storlek. Hunden får oftast inte överstiga 8 kilo inklusive väska och på något flyg har jag läst 6 kilo. Inte större än 40x25x24cm för att få resa i cabinen. Se mer om måtten på Sherpa väskan och liten film i länken här nedan.

 

Valpar från Sverige till Finland

Från och med 29.12.2014 får ovaccinerade hundvalpar, kattungar och illervalpar som är yngre än 12 veckor får föras in från alla EU:s medlemsländer till Finland med följande krav:
1. Djuret är yngre än 12 veckor vid tidpunkten för införseln.

2. Djuret har gjorts identifierbart med ett mikrochip.

3. En hundvalp skall behandlas mot echinococcos. Behandlingen skall ges 1-5 dygn före införseln och veterinären antecknar läkemedlet i djurets pass.

 

Undantag är införsel från vissa länder. Tex inte från Norge. Se mer i under länken Evira.

 

Rätt hundväska på flyget

Det sägs att Sherpa Bag är väskornas Rolls Royce! Den är usprungligen designad av en flygvärdinna, och Sherpa är det enda märke som alla större flygbolag rekommenderar vid flyg i kabinen! Kontrollera dock att måtten överensstämmer med ditt flygbolags maxmått SAS tar inte större än small dvs burens/väskans mått får inte överstiga 40x25x23 cm. Sherpa finns i flera storlekar. En annan klassiker är Sturdibag som kanske passar bättre till den vuxna dvärgtaxen.

 

Avmaskning mot rävens dvärgbandmask

Mot rävens dvärgbandmask bör man i första hand välja ett preparat som bara innehåller prazikvantel i lämplig dos.
Avmaska mot rävens dvärgbandmask 1-5 dagar (24-120 timmar) innan avresa.
Avmaskningen ska ske hos en veterinär som fyller i detta i passet. Avmaskningsmedlet kan du dock köpa själv på apoteket.
Droncit tar bandmask och rävens dvärgbandmask och är därför att föredra framför Milbemax och Drontal som även tar spolmask.
Man bör inte avmaska med ett bredare avmaskningsmedel än man verkligen behöver då det finns risk för resistensutveckling.
Skulle avmaskningen vara gjord mindre än 24 timmar innan du kommer till gränsen får du inte komma in i landet förrän tiden har uppnåtts.

 

Vad kostar flygresan för hunden?

Skyscanner har gjort en sammanställning på priser från november 2013 så de har säkert ändrats. Observera att KLM/ Air France endast tar hundar på max 6 kilo inklusive bur.  Ryanair och Lufthansa tar endast ledarhundar. Glöm inte kolla vad för ändringar som kan ha gjorts strax innan resan.

 

Att resa till England

Inte helt smidigt för till England får man inte alls ta med sig hunden på flyg (endast ledarhundar). Det får bli med båt och den hittar man troligen inte i Sverige. Från oss blir det nog närmast från Danmark.

 

 

Skyscanner informerar om kostnad för hund på flyg

Flyga med SAS

Flyga med norwegian

Sherpa bästa flygväskan för valpen och här till bästa pris

Sturdibag till din vuxna dvärgtax. Finns på Zooplus

Utförsel av unga valpar till Finland. Evira

Jordbruksverket informerar om ID-märkning

Pass och avmaskning av veterinär krävs för införsel av hund till Norge.

Sjukdomar utomlands. SVA informerar

 

 

 

 

 

 REKO - Gratis ekonomiprogram (Windows) - EKO e-handel